logo

•• Základňa pyramídy - chlieb, pečivo, obilniny, ryža, cestoviny ••


Obilniny a výrobky z obilia sú veľmi dôležitou zložkou potravy, ktorá by v našom jedálničku mala zaberať podstatné miesto. Ide predovšetkým o ryžu, výrobky z pšenice, pohánku, jačmeňa, či ovsa. Dôležité je nezabúdať na celozrnné  výrobky. Celozrnné pečivo obsahuje klíčky a obaly semien, ktoré sú bohatšie o vitamíny, minerálne látky a stopové prvky, ako pečivo z bielej múky. Celozrnné výrobky so zeleninou a ovocím sú dôležitým zdrojom vlákniny, ktorá naplní žalúdok a tým vyvolá pocit sýtosti. Zároveň aktivizuje činnosť čriev, neutralizuje škodlivé črevné baktérie a jedovaté látky, a tým prispieva k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi.

Chlieb, obilniny, ryža a cestoviny tvoria v potravinovej pyramíde prvé poschodie, takzvanú základňu potravinovej pyramídy. Sú významným zdrojom bielkovín, komplexných sacharidov, škrobu, vlákniny a vitamínov skupiny B. Celozrnné obilniny obsahujú navyše aj minerálne látky, ktoré sú telu a zdraviu prospešné.

Medzi produkty z obilnín zaraďujeme pečivo, cestoviny, ryža, ovsené vločky, pohánka, knedle a kukuričné výrobky. Sú bohaté najmä na škrob, vitamíny a vlákninu. Celozrnné výrobky obsahujú viacej obalových vrstiev zrna, bielkovín, tukov a minerálnych látok. Menej známe obilniny sú proso, špaldová pšenica a pohánka. Dané obilniny neobsahujú lepok, a preto sú vhodné pre bezlepkovú diétu.

Ryža je bohatá na vitamíny skupiny B, minerálne látky a stopové prvky, najmä fosfor, železo a draslík. Cestoviny sú zdrojom hlavne sacharidov, ktoré potrebujeme, aby sme mali dostatok energie. Na trhu je veľký výber cestovín – vaječné, bezvaječné, biele, celozrnné, bezlepkové, plnené či obohatené rôznymi ingredienciami, napríklad špenátom alebo mrkvou. Ryža aj cestoviny patria do skupiny takzvaných sacharidových potravín, ktorých hlavnú zložku tvorí škrob.

Jedna porcia za deň by mala obsahovať 1 krajec chleba (60 g); 1 rožok alebo žemľu; 1 kopček varenej ryže či cestovín (125 g); 1 misku ovsených vločiek či müsli. Počet porcií za deň závisí od veku človeka. Priemerne by mal človek skonzumovať  3 - 6 porcií za deň.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...